Véralkoholszint

A vér alkoholszintjéről viszonylag sokat hallunk, főleg a bűnügyi és baleseti hírekben. Néha amikor valaki nagyon be van rúgva, viccesen azt mondjuk, hogy van egy kis vér az alkoholjában, bár ez messze nem igaz.

De hogyan is lehet megállapítani, hogy mekkora a vérünk alkoholtartalma és mitől függ?

A véralkoholszintet alkoholszondával mérikLegbiztosabb módszer a véralkoholszint mérésére – talán nem meglepő – a vérvétel. Az alkoholszonda a kilélegzett levegőben méri az alkohol, illetve a bomlástermékei jelenlétét. Ez is viszonylag pontos, a vérvételnél sokkal gyorsabb, és még szúrni sem kell hozzá. Hátránya viszont, hogy főleg az olcsóbb, vagy régebbi típusoknál előfordulhatnak téves pozitív jelzések, egy-egy fűszeresebb étel elfogyasztása után közvetlenül. Természetesen, ha tudod, hogy nem ittál és a szonda mégsem 0 értéket mutat, kérheted a vérvizsgálatot.

A vér alkoholszintje függ az elfogyasztott alkohol mennyiségétől, a fogyasztó testsúlyától és alkohollebontó képességétől, de még az ital fajtájától is. Ezért lehetnek csalókák a különböző kalkulátorok, hiszen a te egyéni adottságaidat nem tudják figyelembe venni. Ha nem akarsz pórul járni, hasznos lehet egy digitális alkoholszonda beszerzése a számolgatás helyett. A rendőr nem fog meghatódni attól, hogy a kalkulátor szerint már nyugodtan vezethetsz.

2008 januárja óta zéró tolerancia van érvényben a közlekedésben. Ez idáig azt jelentette, hogy 0,8 ezrelékig szabálysértést, efölött bűncselekményt követett el az autós, vagy a biciklis. 2013 július 1-jétől azonban a bűncselekmény határa 0,5 ezrelékre csökken.

Ezek nagyon pici számoknak tűnnek, hiszen tized ezrelékekről beszélünk. De az alkohol befolyásoló hatása ilyen pici számoknál is mutatkozik. Természetesen itt is vannak egyéni különbségek, de általában az alábbi hatásokkal kell számolnunk:

  • 0,3 – 0,5‰ között a mozgáskoordinációs készség gyengül, enyhe egyensúly-problémák lépnek fel, itt még a jókedv dominál de a belátó képesség már csökken.
  • 0,5 – 0,7‰ között a mozgáskoordináció gyengül, a mozdulatok többször célt tévesztenek, reflexek lelassulnak, jellemző az izgatottság, a sok beszéd, gyengül az önuralom. Ebben az állapotban az ember már nincs tisztában saját határaival, rosszul méri fel képességeit, és gyakran nem a helyzetnek megfelelően cselekszik
  • 0,7 – 2,0‰ között problémák lépnek fel az egyensúlyérzékben, a mozdulatok egyre ügyetlenebbé, rendezetlenebbé válnak, a fájdalomküszöb lecsökken. Ebben az állapotban a felfogóképesség minimális. Az ilyen mértékben ittas ember gyakran téves következtetéseket von le az elhangzottakból, túlérzékeny, agresszív lesz, reakciói késnek. Mindemellett megemelkedik a vérnyomás, kórosan felgyorsul a szívverés.
  • 2,0 – 3,0 ‰-es alkohol tartalom a vérben már súlyos ittasság. Szóalkotási nehézségek, elkent beszéd, a járás és a mozdulatok feltűnő dezorientáltsága, álmosság, az önkontroll elvesztése jellemzik. Ebben az állapotban már előfordul, hogy egyáltalán semmilyen kontrollált tevékenységre nem képes az ember. Nem tudja például még a saját italát sem meginni.
  • 3,0 – 4,0 ‰ között a vérnyomás és a testhőmérséklet csökken, a reflexek tovább romlanak, az öntudat szintje egyre alacsonyabb, majd ájulás léphet fel. Mivel ilyen fokú alkoholos befolyásoltság alatt az ember képtelen a veszélyhelyzetnek megfelelően cselekedni, vagy kivédeni azt, előfordulhat aspirációs fulladás (a saját hányadékába fullad bele a részeg), vagy olyan szélsőséges esetek, hogy egy pocsolyába fullad bele valaki. (Edgar Allan Poe)
  • Több mint 4,0 ‰ alkohol a vérben komoly és azonnali életveszélyt jelentő állapot. Ez a mennyiségű alkohol károsítja, vagy akár megbénítja a légzőközpontot, károsítja az ereket. Egészen biztos a mély ájulás, akár kóma.

Mindehhez hozzátartozik, hogy az alkoholhoz is kialakulhat az évek során a hozzászokás, ami azt jelenti, hogy a fenti tünetek magasabb véralkoholszint mellett jelentkeznek. Egy dologban azonban különbözik az alkohol és a többi drog: az alkohol esetén a halálos adag nem változik.

1 thought on “Véralkoholszint”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..