Rehabilitációs intézmények

Ha eldöntötted, hogy megszabadulsz a drogoktól, vagy az alkoholtól, akkor már csak a módszert kell megtalálni. Szerencsére az országban több rehabilitációs intézmény működik, melyek különböző felfogással és különböző módszerekkel gyógyítanak.

A két legfontosabb ilyen módszer a Minesota modell, és a terápiás közösségi modell.

A Minesota modell

A Minesota modell az Anonim Alkoholisták 12 pontja alapján megalkotott Rehabilitációs modell. Ha egy mondatban kellene elmondani a lényegét, akkor az az, hogy reggel felkelve határozd el, hogy ma nem iszol, nem fogyasztasz drogot. Mindig csak egy napra. Így nem fogsz magadnak és másoknak betarthatatlan ígéreteket tenni.

A program ideje alatt különböző egyéni és csoportos terápiákon vesznek részt a kliensek. Természetesen a csoportnak itt is óriási szerepe van.

A Minesota-módszerrel dolgozó rehabilitációs intézetek általában szoros kapcsolatot ápolnak a helyi AA (Anonim Alkoholisták) csoporttal, illetve a hozzátartozók részére létrehozott Al-anon csoportokkal. A terápia befejeztével (egyes esetekben már előtte) szorgalmazzák a csoportfoglalkozásokon való részvételt.

A terápiás közösség módszere

A terápiás közösség elvén működik a legtöbb rehabilitációs intézet. „A terápiás közösség olyan embercsoport, amelynek a célja közös, a közösség tagjainak egymással való kapcsolatán, interakcióin keresztül fejlődik, és kialakul egy szociális, társas tanulás. Mindenki pozitív állapottá tudja formálni korábbi rossz közérzetét”. (Maxwell Jones)

A közösségek hierarchikusan épülnek fel, a kezdeti lépéseknél tartó, épp leszokni próbálót irányítja és segíti az “öreg” kliens. Fokozatosan, az egyéni fejlődés ütemének megfelelően bíznak rá mind több és több feladatot, felelősséget.

Oké, de melyik a jobb?

Azt hiszem, erre a kérdésre magadnak kell válaszolni. Van, aki a minesota-modellben találja meg a számára megfelelő ösztönző erőt, és van, akinek a terápiás közösség tud többet nyújtani. Mindegy melyik számodra a szimpatikusabb, eredmények tekintetében lényeges különbség nincs a két módszer között.

Mindenesetre a választáshoz itt egy kis segítség. Összeállítottuk neked a rehabilitációs intézmények listáját, elérhetőségekkel, és a legfontosabb tudnivalókkal. Biztos, hogy köztük van az a hely, ahol tudnak neked segíteni. Ismerkedj meg velük mihamarabb!

Kattints a Rehabilitációs intézmények listájáért!

4 thoughts on “Rehabilitációs intézmények”

  1. akinek egyéb okok miatt megszűnik a munkája(szőlőárak stb)fogy a pénze az egyetere járó gyerekei miatt’azt az embert nagy ívben lesz…a a családja és a társadalmi környezete is.A naaaaaagy segítség pedig több misi.kérdezem vkitől hogy honnan teremsem elö?Istv,

  2. Én reggel már két sörrel kezdem a napot és aztán déltől pedig folyamatosan iszok, naponta kb. 10-15 fél literes sört kell meginnom! Elvesztettem a munkám!

  3. Én minden reggel (délben ) ugy kelek fel, hogy ma este nem iszom, vagy sokkal kevesebbet mint elozo nap, de este ez már nem mukodik és ujrakezdem. a férjem szerint reggel (délben) normális vagyok, pont 6 orán keresztul és aztán kezdodik a horror. Segitséget keresek,de nem tudom elképzelni az életem a finom borom nélkul.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..