Karanténban 2 – Felépülők járvány idején

A COVID19 járvány egy teljes világ működését rendezte át. Munkahelyek szűntek meg egyik pillanatról a másikra, olyan munkákról derült ki, hogy otthon is végezhetők, amiről sohasem gondoltuk volna, s emberek milliói váltak a lakásaik foglyává. Sok olyan szolgáltatás nem érhető el, vagy csak korlátozottan, ami idáig magától értetődően az életünk része volt.

Mit hozhat vajon a jelenlegi helyzet, a szenvedélybetegek és családjaik életében? Milyen speciális nehézségekkel kell szembenézniük?

Az aktívan szerhasználó, italozó, a terápiában lévő, és az immáron tünetmentes szenvedélybetegek számára más-más jelent nehézséget. Cikksorozatunkban mindannyiuk problémáit igyekszünk körbejárni.

Sorozatunk második részében a terápia alatti nehézségekről, lehetőségekről beszélünk

Felépülés a járvány árnyékában

Bentlakásos intézmények

A felépülés folyamatát a külvilágból érkező aggasztó hírek is befolyásolhatják. A bentlakásos intézmények éppen ezért igyekeznek az első néhány hónapban izolálni a betegeket, hogy a megfelelő nyugodt, stresszmentes körülményeket biztosítani tudják. A terápia későbbi szakaszaiban fokozatosan tanulják meg a felépülők kezelni a stresszt, a negatív híreket.

A szociális intézményekben felvételi zárlat, látogatási és kijárási tilalom van, ami természetesen a rehabilitációt végző intézményekre is vonatkozik.

Ez egyrészt kedvező lehet a benttartózkodás első időszakában, hiszen amúgy is izolációra van szükség. A telefonos kapcsolattartás elegendő lehet. (Néhány, a beteg számára mérgező kapcsolat esetén még talán túl sok is – egyébként ebben a szakaszban néhány intézményben ezt is korlátozzák)

Ugyanakkor a látogatási tilalom hatalmas lelki terhet jelenthet a rehabilitációs otthonok lakói számára, főleg a terápiának abban a szakaszában, amikor már a hazatérésre, a családba való visszatérésre készülnek. Sok esetben évek alatt erősen megtépázott családi kötelékeknek kellene helyreállni, biztos hátteret nyújtani a felépülőnek. Ehhez is szükségesek az egyre sűrűbb eltávozási lehetőségek, kimenők.

Szintén a kimenők biztosítják a személyes felelősségvállalás előrehaladását, ami lényeges eleme a felépülésnek. Amíg kvázi bezárva él a szenvedélybeteg, addig a józanságát a bezártsága, a környezet, mások szavatolják. Amikor azonban már elmehet az intézményből, neki magának kell vigyázni az addig elért eredményeire, ellenállni a kísértésnek. Ebben a fokozatosság is fontos. És ezt bizony jelen körülmények között nehéz megoldani.

Mit tehetünk?

Akár betegként, akár hozzátartozóként fontos lehet, hogy a meglevő lehetőségeket használj ki. Kérj lehetőséget internethasználatra, és használd a modern technikát, több platformon is elérhetőek a videóhívások, így legalább szemkontaktus tartható, sokkal jobban építhető egy kapcsolat, mint egy egyszerű hanghíváson keresztül.

Tudatosítsd magadban is, és a másik félben is, hogy átmeneti helyzetről van szó.

Ha a veszélyhelyzet ideje alatt jár le az eredeti megállapodás szerinti bent töltendő időd, és hosszabb ideje nem tarthattál személyes kapcsolatot, gondolkodj el a hosszabbítás lehetőségén, hogy a fent említett fokozatosság biztosítható legyen. Bár a kijárási korlát és a zárva tartó kocsmák kifejezetten jól jöhetnek a hazatérést követően.

Otthoni felépülés

Akár egy rehabilitációs intézményből térsz haza, akár eleve az otthonodban kezdtél ambuláns terápiába, egy nehéz időszak következik a számodra.

Most nem lesz alkalmad csoportokba, gyűlésekre járni, ami megnehezítheti a fejlődésedet. Azonban tudnod kell, hogy a fejlődésed elsősorban nem a csoporton, hanem saját magadon múlik. A saját állapotodért magadnak kell felelősséget vállalnod, és ez ebben a helyzetben hatványozottan igaz.

Vannak azonban a járványhelyzetnek olyan tényezői is, amik inkább segítő hatásúak. Ilyen a kijárási korlátozás – pont, mintha rehabon lennél – hiszen nem akkor és nem oda mész, ahova akarsz. Bármelyik korosztályba tartozol, vannak a napnak olyan szakaszai, amikor bizony nem tudsz egy hirtelen ötlet hatására leugrani egy kis alkoholért, ez lehetőséget ad arra, hogy végiggondold, megéri-e inni. A szociális távolságtartás pedig azoktól a haveroktól is távol tart, akik előszeretettel próbáltak letéríteni az utadról. És persze a kocsma is zárva, a többi vendéglátóipari egységgel együtt.

Ugyanakkor elképzelhető, hogy most nagyon egyedül érzed magad. A családi kapcsolataid a szerfogyasztás ideje alatt sérültek, így még ha együtt is maradt a családod, erős feszültséget, meg nem értést érezhetsz, tapasztalhatsz. Nincs még bizalom az irányodba, és ezt így összezárva még nehezebb elviselni. Hiába tudod, hogy ez természetes, attól még nem esik jól. Persze felfoghatod lehetőségként is: az összezártságban talán gyorsabban, intenzívebben alakíthatóak a viszonyok, de ez bizony részedről is nagy erőfeszítéseket igényel.

Ennél már csak az a rosszabb helyzet, ha a szenvedélybetegséged miatt teljesen egyedül maradtál. A magány általában nem jó tanácsadó, érdemes átgondolnod, hogy kit hívhatsz fel, ha negatív gondolataid támadnak, ha kattogsz, ha értelmetlennek érzed a küzdelmet. Ha korábban jártál AA gyűlésre, valószínűleg a szponzorod segít. Ha még nem jutottál el ilyen csoportba, az ismeretségi körödet térképezheted fel. A kocsmai haverok nem lesznek erre alkalmasak, ahogyan régi drogos cimborák sem.

Fontos, hogy legyen szakértő segítséged, amikor szükséged van rá!

Sok – átmenetileg bezárt – ambuláns ellátóhely szervezte meg a telefonos, vagy online segítségnyújtást. Krízishelyzetben, ha nagyon szükséges, esetleg meg is látogatnak. Ha volt kapcsolatod ilyen hellyel, érdeklődd meg tőlük telefonon, milyen lehetőségeid vannak. Ha még nem volt, akkor is kereshetsz online, vagy telefonos lehetőségeket.

Az AA és az NA is tart skype csoportot, ezek a járvány ideje alatt is zavartalanul működnek. Sok addiktológus is biztosít telefonos vagy online lehetőséget és természetesen nálunk is zavartalanul működik az online konzultáció

A sorozat első részét itt találod: Karanténban 1. – Szenvedélybetegek járvány idején

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .