Karanténban 1. – Szenvedélybetegek járvány idején

Védekezés a járványban A COVID19 járvány egy teljes világ működését rendezte át. Munkahelyek szűntek meg egyik pillanatról a másikra, olyan munkákról derült ki, hogy otthon is végezhetők, amiről sohasem gondoltuk volna, s emberek milliói váltak a lakásaik foglyává. Sok olyan szolgáltatás nem érhető el, vagy csak korlátozottan, ami idáig magától értetődően az életünk része volt.

Mit hozhat vajon a jelenlegi helyzet, a szenvedélybetegek és családjaik életében? Milyen speciális nehézségekkel kell szembenézniük?

Az aktívan szerhasználó, italozó, a terápiában lévő, és az immáron tünetmentes szenvedélybetegek számára más-más jelent nehézséget. Cikksorozatunkban mindannyiuk problémáit igyekszünk körbejárni.

Első körben beszéljünk az aktív szerhasználók problémáiról járvány idején.

Beszerzési nehézségek

Kormányrendelet tiltja meg a vendéglátóipari egységek – esetünkben nevezzük őket egyszerűen csak kocsmáknak – nyitvatartását. Pontosabban elvitelre lehet fogyasztani, de hát a kocsma nem erről szól, ugyebár. Az alkoholisták egy rétegének már ez óriási problémát okoz.

Ott van utána az a kitétel, hogy nem mindig lehet boltba menni. Egy 65 év feletti alkoholistának például csak 9-12 között van nyitva a beszerzési forrás. Persze lehetne előző nap spájzolni, de szerény tapasztalataim szerint az, ami otthon van, el fog fogyni. Reggel 6-kor pedig már egy kemény alkoholfüggő erősen remeg a napi betevőjéért.

De drogfüggőként sem sokkal egyszerűbb a helyzet, hiszen nem egy háztartásban élők nem sétálhatnak együtt, az együtt sétálás önmagában is felhívhatja a rendőrök figyelmét pl. a dílerre.

Veszélyeztett réteg

A szenvedélybetegség mindenképpen magával hoz olyan szervi elváltozásokat, amelyek – a leszokásig legalábbis bizonyosan – a jelenlegi járvány szempontjából kiemelt kockázatot jelentenek. Esetükben a magas vérnyomás, a különböző mértékű májkárosodás meglehetősen gyakori. Maga a szerfogyasztás hatalmas terhet ró például a keringésre.

Ugyanakkor a szenvedélybetegek a szenvedélyükhöz szükséges szer megszerzése során óvatlanabbak lehetnek, hiszen ez a beszerzés számukra elsődleges fontosságú, minden egyebet megelőz.

Mindemellett egy esetleges fertőzés során kórházba kerülve plusz teherré válik a szervezet számára az elvonási tünet is, megviselve a teljes keringési rendszert.

Stressz

Természetesen mindez fokozza a szenvedélybeteg életében amúgy is folyamatosan jelenlévő stresszt. A szenvedélybetegségben pedig a stressz növekedése a szerfogyasztási szokások megváltozásához vezethet. Vagyis még többet, még gyakrabban. Hiszen – legalábbis átmenetileg a fogyasztás stresszcsökkentő hatású.

Ez viszont a szenvedélybeteg környezetének a stressz-szintjét emeli meg erőteljesen. Egy szenvedélybeteggel a normál hétköznapokban sem könnyű együtt élni, de a kényszerű összezártság párosulva a függő feszültségével, ezen a helyzeten is képes tovább rontani. Nincs az otthonlét feszültségéből kiszakadás a munkahelyen, és a természetes támaszokra (rokonok, barátok) is kevésbé tudunk támaszkodni.

És természetesen a hozzátartozónak is megvan a maga problémája. Józanon pontosan látja az anyagi csapdákat, aggódik a munkahelye, a létbiztonsága iránt, félti a szeretteit a megbetegedéstől. Ráadásul ott van a gyerek, aki elől most elrejteni sem lehet a függő állapotát, de tanulnia, teljesítenie kellene.

Sok családnál most fog robbanni a szenvedélybetegség időzített bombája, elfajulhatnak a meglevő konfliktusok, előtörnek az eddig gondosan szőnyeg alá söpört problémák. Ez pedig ismét feszültségforrás, mind a hozzátartozónak, mind a betegnek.

Jó ötlet-e most abbahagyni a szerfogyasztást?

Karantén - bezártak az intézményekA szerfogyasztással felhagyni mindig jó ötlet, de a jelenlegi körülmények között lehetnek extra problémák. Egyrészt az elvonást nem árt, ha orvos felügyeli és ez ügyben lehetnek nehézségeid. Alkoholistáknál, mint erről már többször írtunk, az orvosi felügyelet nélküli elvonás komoly kockázattal jár, akár bele is halhat a beteg. Drogfüggők esetén ez nem túl valószínű, ugyanakkor nagyon nehéz időszak és rengetek fizikai és lelki szenvedés elé néz, aki egyedül próbálkozik. Így első lépésnek mindenképpen azt javaslom, keress fel egy orvost, még ha most ez nem is lesz egyszerű, és csak akkor vágj bele, ha sikerült egyeztetned vele a kezelésedről. Befekvésre valószínűleg nem lesz módod, de az otthoni elvonáshoz megfelelő gyógyszereket kaphatsz.

Ez azt is jelenti, hogy nem lesz könnyű dolgod. Másrészt viszont a karantén bezártsága egy ideális helyzetet jelent, a kísértések száma is csökkent. Sokak számára válik megoldhatóvá munkahelyvesztés nélkül végigcsinálni egy hosszabb elvonulást, köszönhetően a home-office-nak.

Mit nyerhetsz, ha abbahagyod a szerfogyasztást?

Az elvonási tünetek elmúlása után 1-2 héten belül már elkezd regenerálódni a májad, normalizálódik a vérnyomásod, fizikailag is elkezdődik a felépülésed folyamata. Ezzel együtt nőnek az esélyeid, hogy megfertőződésed esetén túléld az új koronavírus fertőzését.

És természetesen úgy általánosságban is elindulsz egy jobb, teljesebb élet felé – függetlenül a járványtól.

Ugyanakkor a gyógyszeres terápia mellé szükséged lesz a felépülés folyamatában lelki segítségre, rendszeres utánkövetésre, erre is kell megoldást találnod.

Hova fordulhatsz segítségért?

Az ellátórendszer – vagyis azok az intézmények, ahová segítségért fordulhat akár a szenvedélybeteg, akár a hozzátartozója – szintén karanténban van. A bentlakásos intézményekben felvételi zárlat van, a kórházak minden nem sürgős esetet kitesznek, a nappali ellátóhelyek, alacsonyküszöbű szolgáltatások bezártak, vagy nagyon csökkentett kapacitással üzemelnek. Egyes ellátóhelyek telefonon, skype-on elérhetőek a meglévő klienseiknek legalábbis biztosan.

A helyi Család- és Gyermekjóléti Szolgálatok, Központok is felkereshetőek, jelen helyzetben többnyire telefonon, illetve telefonos egyeztetést követően, krízishelyzetben személyesen is.

Természetesen mi is rendelkezésre állunk, hiszen az online konzultációk nem járnak személyes érintkezéssel, így karantén idején is zavartalanul folytatódnak.  Itt foglalhatsz időpontot egyéni beszélgetésre.

Bár ez a cikk a szerfogyasztókról szól, mégis itt is fontosnak tartom elmondani, hogy amennyiben a szenvedélybeteg agresszív kitörései odáig fokozódnának, hogy a hozzátartozó veszélyben érzi önmaga és/vagy gyermeke testi épségét, életét az OKIT telefonszáma él (06-80-20-55-20), a bántalmazott nők és gyermekek elhelyezésére a veszélyhelyzet idején is van mód.

Folytatjuk…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .