Drogfüggőség, vagy drogos lét?

Az elmúlt hetekben újra szó volt az öt halálos áldozatot követelő drog sztoriról. Gondolom emlékeztek rá. Különböző indulatok szabadultak fel a mocskos drogosokkal kapcsolatban, nem is beszélve az O.Z.O.R.A fesztiválról. Persze csak a drogosokkal kapcsolatban, a rendes becsületes alkoholistákat békén hagyták, mert azok rendes becsületes adózott terméket fogyasztanak.

De még mielőtt bárki is azt gondolná, hogy a következő írás a drogosok védelmében fog a fehér lapra ömleni, az nagyon téved.

Azért ez mégsem ilyen egyszerű, hogy a mocskos drogosok tehetnek mindenről. Vegyük kapásból ezeknek a gyerekeknek a szociális hálóját. Ha van nekik egyáltalán ilyenük. Az a klisé, hogy a drogos gyerekek a gazdag családokból származnak, kezdi elveszíteni a valóságtartalmát. Sőt egyre inkább elmondhatjuk, a drogos fiatalok az elmaradott szegény rétegekből jönnek, ahol teljes a kiábrándultság, ahol beleszületnek a drogba. Az anyuka mikor leviszi újszülött gyermekét az utcára sétálni, tű hegyeken kell keresztül vergődnie, trágár kiabálások dallamos összevisszaságán áthaladnia. Persze az anyuka is innen származik, vagy ami még rosszabb, belekerült ebbe a környezetbe. A gyerek, bármilyen kicsi, ezt hallja, ebben nő fel. Innen szocializálódik, a tudata ebben fejlődik. Ezek a gettók, már elég régen megvannak az ország számos helyén, csak az anyagozási szokások változtak.

Emlékszem, úgy kb. tizenöt évvel ezelőtt egy budapesti, azóta már lebontott lakótelepen volt dolgunk. Amikor befordultunk a kapun, gyerekekre lettünk figyelmesek, úgy öttől tíz éves korig. Ültek a korláton, mint egy szamárlétra, és mindegyik fején ott volt a zacskó. Akkor az volt a legolcsóbb, most pedig a dizájner drogok.

Ezeknek a gyerekeknek meg kell tanulni megvédeni magukat ebben az embertelen világban, sőt, beilleszkedniük. Az agresszív kommunikáció olyan természetes, mint a levegővétel. És ha a többiek is drogoznak, lopnak, csalnak, hazudnak, nekik is azt kell tenniük, hogy benne maradhassanak abba a világba, amiből úgy elvágynak. Aztán már nem. Szinte büszkék lesznek a származási helyükre, ellenségeket keresnek és találnak maguknak. Az ellenség pedig általában mindenki, aki nem a közvetlen környezetükből származik.

A függőség az életük részévé válik, ugyanúgy, ahogy a bűnözés is. Kiölik magukból az érzelmeket, menekülnek a mesterséges illuzióba, kifordulnak önmagukból, aztán már nem is emlékeznek valódi énjükre. Mert nem így születnek, az biztos.

És a mai gazdasági helyzet nem igazán kedvez az ilyen gettóknak. Egyre több a kiábrándult fiatal, akik nem érzik magukénak a világot, gyökértelenné válnak. Irigykednek a drogdillerre, vagy a stricire, aki jó autókkal jár, és mindig dögös a csaja. Van rajta jó sok fux, és teljesen szabad. Nem emlékeznek olyanra, aki a közvetlen környezetükből orvos, vagy ügyvéd lett volna. Az azonban feltűnik nekik, hogy egyre kevesebb haverral találkoznak mostanában, mert börtönben vannak. Nincs kiút, de egy idő után már nem is keresnek. És nem szólítja meg őket senki, de ha meg is teszi valaki, bizalmatlanok. A megszólító pedig elveszíti türelmét, és elkönyveli magának azt a tényt, hogy nem megy a dolog. Aztán a kör bezárul.

Vagy mégsem? A gyerekeknek egy lehetőségük van, ha teljesen lerombolják őket a földig és újra építik őket. Ezt általában valamilyen rehabilitációs központban lehetne megtenni, de igen kevés jut el oda. Azonban egy próbát megér a dolog.  Megérteni sem kell őket, főleg akkor nem, mikor neked veszik el a telefonodat, valamelyik aluljáróban.

Az életünk részeivé váltak. Úgy, mint az alkoholista a kocsmában. Csak azokat már megszoktuk. Vagy nem. És zavarnak bennünket, mert részei annak a beteg világnak, amiről olyan nehéz tudomást szereznünk. Persze semmilyen reprezentatív adat nem áll rendelkezésemre arról, hogy a budai elit kerületekben hányan fogyasztanak drogot, de valami azt súgja jóval kevesebben. És a bűnözési statisztikák sem onnan erednek. Hát akkor fejlesszük fel a gettókat a budai kerületek szintjére! Hajrá mindenki!

És mi köze mindennek az O.Z.O.R.A fesztiválhoz? Az ott lévő emberkék nem a hányatott sorsuk elől menekülve jutottak kicsi honunkba, hanem azért, mert buli van. De persze a drogok.

Az igazi az lett volna, ha az intézkedő rendőrök nem csak a drogokat, hanem az alkoholt is elveszik. Persze nekik nem mondták, hogy az legalább annyira halálos, mint a drog, csak kevesebbet ír róla a média.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .