A hippi korszaknak vége avagy a dizájner drogok

Hol van már a hatvanas évekbeli hó! Vagy minden rossz onnan ered? Ezt nem hiszem, de az tény, hogy az akkori amerikai ifjúság körében kultikus jelentőséggel bírt a kábítószer fogyasztása. Igaz, a kenti vérengzés után, mikor véget értek a diáklázadások, ezek a fiatalok többsége öltönyt húzott, és belemerült a mindennapi amerikai életbe, elfelejtve a marihuánát, és az LSD-t. És hogy mi köze mindehhez a magyar ifjúságnak? Az, hogy nálunk nem volt hippi korszak, így mindennél erősebb nosztalgia alakult ki a korszakkal kapcsolatban, úgy, hogy a többségnek fogalma sem volt, miről van is szó valójában. Mindenesetre a rockzene magyarországi térhódításával a tiltott dologból vágyott valami lett a drogfogyasztás is. Persze a rendszerváltás előtt keveseknek adatott meg a füves cigi „élvezete”és a rendszer nem is vett igazán tudomást a problémáról.

A rendszerváltás után a drog pestisként terjedt szét, nagyon hamar megfertőzve a fiatalokat. A szintetikus drogok pedig, (amiket általában a vietnami háborúban tökéletesítettek) nagyon hamar háttérbe szorították a blues kocsmákban a régmúlt időkről ábrándozó marihuánás cigiket.

A heroin is elindult gyilkos útjára, és pusztít, még azok között is, akik már egy ideje tiszták tőle. A heroinra a kábítószeresek egy része még mai napig úgy tekint, mint az alkoholisták a tömény alkoholra, abban a tévhitben élve, hogy amíg arra nem szokik rá, addig nincsen baj.

Tényleg? Szerintem a baj óriási, márpedig azért, mert a kábítószer piacon megjelentek az úgynevezett parti drogok, A parti drogokat is előszeretettel használják vénásanamiket ugyanúgy előszeretettel használnak vénásan, mint pl. a heroint. A baj pedig azért óriási, mert ezekről az anyagokról nem tudjuk micsodák, miből készülnek, olcsók, bárhol elérhetők, és egy részük nincs tiltó listán. A dolog pikantériája tehát az, hogy a fiatalt csak tájékoztatni kell arról, miket nyalogasson addig, amíg nincs pénze valami komolyabbra. Néhány drog prevenció is azért esik saját csapdájába, mert miután tájékoztatják a hallgatóságot arról, mi nincs tiltólistán, a gyerekek alig várják, hogy feltúrják a szerszámos házat, valami kis permetszer után kutatva. Nem hiszik el, hogy ebbe bele lehet igen könnyen halni.

A szerek hatása ráadásul pillanatok alatt kialakítja a függőséget, nagyon durva személyiségzavarral párosulva. Ezek többsége gyógyszer, vagy forgalomból kivont gyógyszer, növényvédő szer, hangyairtó.

Az otthoni kémia nem ismer határokat, mert ha valamelyik szer tiltólistára kerül, elég megváltoztatni egy molekulát, és máris legális a dolog. Ráadásul a nálunk már tiltólistán lévő szerek egy része, a szomszédos országokban még legális. Így a kábítószer könnyen előállítható, ezáltal olcsó, már csak a „beetetés” van hátra, és jöhet a terjesztés. A mai fiatalok jelentős többsége számos problémával küzd az iskolában és a családban egyaránt. Így a meg nem értett, a társadalomból, vagy az oktatási rendszerből kitaszított fiatal hamar megtalálja a kiábrándulás elleni szert. Gyermekeink tehát különböző (szó szerint) mérgeket fecskendeznek magukba. Terjed a hepatitis C, és mint említettem, a függőség ezeknél a szereknél pillanatok alatt kialakul. A gyerekek ráadásul hamar megtalálják az ehhez kapcsolódó nyelvi és zenei szubkultúrát, amit remekül párosítanak saját létező, vagy nem létező sanyarú sorsukkal. Innen nagyon nehéz kiszakítani őket, de nem lehetetlen. Az viszont biztos, hogy a veszély óriási. Nézzük csak a teljesség igénye nélkül:

  • Dizájner drog bármiből lehet...Shrek. Nem mesehős, hanem apró zöld golyók, ami műtrágya.
  • Spice. Nem fűszer, hanem parti drog
  • Gina, Brigi. Nem női nevek, ezek is parti drogok, vagy forgalomból kivont altatók, de lehet alu-felni lemosó is.
  • Kristály. Mefedron, vagy műtrágya.
  • De mefedron a Kati is, ami szintén nem női név. MDPV, ami hangyairtó.

Ezek úgynevezett dizájner-drogok. És egy csomó más, aminek összetételét még a díler sem ismeri. Az anyagok üldözési mániát, teljes kiábrándult állapotot, hallucinációt idézhetnek elő. Van olyan szer, ami már a kitisztulási állapotban elviselhetetlen önundort vált ki használójából, nem tudja saját magát elviselni a szer nélkül… soroljam még? A felsorolásból hiányoznak a legálisan kapható tudatmódosító szerek. Nem véletlenül.

Ugye egyetértünk abban, hogy a hippi korszaknak vége?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..