Delirium tremens – avagy kézremegés egerekkel

Delirium tremens: Orvosi latin. Jelentése: Idült alkoholistáknál fellépő, állandó reszketéssel, súlyos érzékcsalódással és téveszmékkel járó elmebántalom. ( Bakos Ferenc: Idegen Szavak és kifejezések Szótára).

Na akkor hátra is dőlhetünk. Nincs itt baj, hiszen nem vagyunk idült alkoholisták. Azonban a szótár nem tér ki az idült alkoholista fogalmára. De mondjuk azt is írhatná az idült alkoholistára, hogy: Nagyobb mennyiségű alkoholt naponta elfogyasztó személy. De nem tér ki arra, hogy mi számít nagyobb alkoholmennyiségnek. Úgyhogy a hátradőlést abba lehet hagyni egy kis időre.

A delirium tremens az alkoholisták legsúlyosabb betegsége.

Nem megfelelő orvosi ellátás esetén a halálozási arány akár 35-50 százalékos is lehet. Az hogy ez az adat csökkenő tendenciát mutat, nem jelent semmit. Az okok egyáltalán nem megnyugtatóak. Az egyik, hogy az alkoholista az esetek többségében tud valahonnan alkoholt keríteni, a másik, hogy a hozzátartozó kiszúrja, hogy valami nem stimmel, és mentőt hív.

Valami nem stimmel. Igen, azt szúrja ki a hozzátartozó. Miért? Azért mert fogalma sincs arról, hogy férje, gyermeke mennyit is iszik valójában. Sőt még magának az alkoholistának sem. Hiszen a zugivás, és tagadás igen megtévesztő lehet a hozzátartozó számára, aki egyébként maga is tagadásban van. Megijed, de sokszor Ő van a legjobban felháborodva, mikor közlik vele a diagnózist. Az én férjemnek elvonási tünete?

A másik nagyon veszélyes állapot az, amikor az alkoholista sem tudja, hogy Ő bizony alkoholista. Egy ritka, de megtörtént eset az, amikor az alany naponta elfogyaszt három üveg sört, húsz éven keresztül minden nap. Aztán influenzás lesz, antibiotikumot kap, amire rá van írva, hogy nem szabad alkoholt fogyasztani a gyógyszer mellé. Puff neki. Húsz év után simán kialakulhat a delirium tremens. A fenti példa persze szélsőséges, mert aránylag kevesen ússzuk meg húsz évig betegség nélkül.

A másik az alkat kérdése. Hiszen nem mindenkinek ugyanannyi a nagymennyiségű alkohol. Van, akinek a napi egy liter bor már komoly gondot jelent, más meg simán megissza a liter pálinkát. Tehát arról, hogy a delirium tremens, csak tremens – avagy remegés – legyen, az alkoholista gondoskodik, majd azt is megszünteti. Igen, arra gondolok, mikor a reggeli felkelés már nem megy olyan zökkenőmentesen. Mikor reggel a kávéscsészében csak a cukor marad, mire a szánkhoz ér a csésze. Mikor verejtékezünk, idegesek, feszültek vagyunk, mert tudjuk, inni kell valami megnyugtatót. A reggeli kézremegést, és verejtékezést hívják predeliriumnak, azaz a delirium tremens előszobájának.

Egy átmulatott éjszaka után is megjelenhetnek ezek a tünetek, de ha nem vagy alkoholista, az idő múlásával csökkennek a tünetek. Ezt hívják másnaposságnak. Ha nem szűnnek, hanem erősödnek a tünetek akkor alkoholista vagy. Akár tetszik, akár nem. Ha mégis úgy döntenél, hogy ebben az állapotban hagyod abba az ivást, mert eleged van, mindenképpen fordulj orvoshoz, mert ha nem teszed, belehalhatsz. De tényleg.

Milyen orvoshoz? Pszichiáterhez, vagy addiktológushoz, aki ír fel gyógyszert, hogy ne haljál meg. Vedd komolyan. Ne higgy a városi legendáknak, amik arról szólnak, ki hogyan szokott le az alkoholról, egyik napról a másikra mindenfajta segítség nélkül. Először is Te nem vagy Ö, másodszor, mint említettem, ez alkat kérdése, nem beszélve arról, hogy nem is tudhatod, ki mennyit iszik valójában.

Ha nem fordulsz orvoshoz és szerencséd van, még a delírium előtt összeomlik a keringésed, és meghalsz. Mivel a máj a méregtelenítő szerved, őt viseli meg leginkább a dolog. A májnak van egy saját, un. portális keringése. Igen a porta szóból ered. Na ez a keringés nem bírja a gyűrődést, ami számos szövődménnyel járhat. Ha nincs szerencséd, és ez nem következik be, akkor jön a delírium. Meg az egerek, piros csokornyakkendőben. Az egerek csak akkor tűnnek el, ha megeszik őket a kígyók, akik a falból jönnek elő. De találkoztam már olyannal is, akit a sátán kutyája támadott meg. Mivel nem tudod, hogy ez nem a sátán kutyája, védekező mechanizmusokat hajtasz végre, pl. kiugrasz az ablakon. A delirium tremens-t ideális esetben intenzív osztályon kezelik, mert folyamatosan monitoros megfigyelésre van szüksége az alkoholistának, mivel az egerek nem zárják még ki a keringés összeomlását.

Azonban a magyar helyzetben, a drága és ritka intenzíves ágyak elosztásánál az orvosnak joga van etikai szempontok szerint dönteni. Tehát ha egy hasonló korú infarktusos beteg, és közted kell döntenie, szerinted hogyan dönt?

Mivel az elvonási tünet egy nagyon súlyos tünet, az alkoholista remekül fel tudja használni saját játszmáihoz. Addig szenved látványosan, míg valaki megszánja, és szerez neki alkoholt. Én viszont azt mondom, nem érdemes az ördögöt a falra festegetni, mert megjelenik az gyorsan.

Ha úgy érezted, hogy a fenti szöveg néhol vicces és cinikus, ezért nem kell komolyan venni, azt javaslom, akkor se próbáld ki, hová vezet az önfejűséged, mert nagyon ráfázol. Ha mégis megijesztettelek, és le akarsz szokni, fordulj orvoshoz, vagy hozzánk, mi megmondjuk, hol találsz orvost. Na azért mondom. Az életed a tét, ha még nem jöttél volna rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .