ADHD a szenvedélybetegség hátterében

Az ADHD betűszó az angol Attention Deficit Hiperactivity Disorder rövidítése. Magyarul figyelemzavar és hiperaktivitás. Kutatások szerint a gyermekek 5-6%-át érintő rendellenesség.

Három alcsoportra bontható. Egyes gyermekeknél az aktivitás zavara a vezető, elsősorban hiperaktívak, folyton izegnek, mozognak, nem bírnak nyugton ülni. Sok közülük impulzív, hamarabb beszél, mint gondolkodik, folyton közbeszól, ami az eszébe jut, azt azonnal meg is teszi, nehéz számára az indulatai féken tartása.

Mások elsősorban a figyelem hiányától szenvednek, számukra a figyelem tartós fenntartása ütközik nehézségekbe, nem feltétlen mozgékonyak, akár még lassúak is lehetnek. Ők azok a gyerekek, akiknek folyton otthon marad a könyve, elfelejtenek házit írni, és sose tudják, hogy hol tart épp a tanóra.

A harmadik altípus ezek keveredése, bár általában az egyes altípusok jellemzői nem egyformán jellemzik a kevert típusú ADHD-s gyerekeket sem.

Ha a téma részletesebben érdekel  itt találsz róla információt, a felismeréséhez segítséget: ADHD Magyarország Alapítvány

Mi lesz, ha felnő?

Az ADHD-t a közhiedelemmel ellentétben nem növi ki a gyerek. Ha a szülő észnél van, ha megtalálják a

fejlesztés lehetőségeit, ha az iskolai kudarcok nem okoznak komoly lelki problémákat, akkor felnőtt korára megtanulhat együtt élni ezzel. Viszont a dolog elég soktényezős.

Mert a szülő nem feltétlen ismeri fel. (Nem is feltétlen az ő feladata lenne.) A gyerek kétszemélyes helyzetben gyakran egészen jól, vagy legalábbis jobban teljesít, okos értelmes, és a szülő is csak szidja, hogy az iskolában miért nem igyekszik jobban.

Mert a legtöbb iskola nincs rá felkészülve, nem érti, a gyereket butának, lustának és rossznak titulálja, őt és a szülőt okolja a rossz tanulmányi eredményekért.

Mert a nagyvárosokon kívül a megfelelő ellátórendszer nehezen, esetleg csak komoly anyagi ráfordítás mellett elérhető.

Mindemellett a kezelt ADHD-s gyerekek sokaságánál is kimerül a kezelés annyiban, hogy a gyerek Ritalint kap, ami mellett valóban kezelhető, figyelni is tud, alkalmassá válik az iskolai életre, és alkalmas lenne a fejlesztésre, arra, hogy megtanuljon együtt élni önmagával és a társaival, de ehhez már nem kap segítséget. (És ez elsősorban nem a szülőn múlik, szinte vadászni kell olyan fejlesztő szakembert, aki ért az ADHD-hez)

Persze ritkán látunk függönyön és csilláron kapaszkodó felnőttet, de annál több olyat, aki keresi a veszélyt, vagy épp csak képtelen határidőket betartani, egy munkahelyet megtartani, egyáltalán beilleszkedni a társadalomba.

Hogy jön mindez a szenvedélybetegséghez?

Ugye említettem a Ritalint, ami egy drog. Gyorsan kiürül a szervezetből, ha valóban ADHD-s egyénnek adjuk, még függőséget sem okoz,  orvosi javallat és kontroll mellett fogyasztása nem veszélyesebb, mint a feketekávéé, mégis egy fontos oka annak, hogy sok ADHD-s gyermek lesz később drogfüggő.

A Ritalint általában 18 éves korig szokták felírni. Igen ám, de ha addig nem fejlesztették a gyermeket, csak gyógyszerezték, akkor a probléma nem szűnt meg. Viszont hirtelen minden segítség igen. Az a fiatal, akinek az alap problémája az, hogy impulzív, hogy képtelen hosszasan figyelni, a fenekén megmaradni, vajon most mihez nyúl? Egy kis Speed lenyugtatja (igen, nem tévedés, őt nem pörgeti, nyugtatja), egy kis vodkával könnyebben megy a tanulás, és már le is tettük a szenvedélybetegség alapjait.

A másik fele a társadalmi státusz. Az ADHD-s felnőttek többsége messze az értelmi színvonala alatt iskolázott. Befejezetlen középiskolák és szakmák tarkítják útjukat, és rengeteg kudarcot cipelnek a hátukon, önképük negatív, önbecsülésük már régen nincs.

Nem csak a tanárok, kortársaik sem szokták tudni elfogadni az ő másságukat, nem értik a reakcióikat, kitaszítottak, magányosak. Vannak azonban olyan közösségek, ahol őket is befogadják, deviáns közösségek, ahol végre ők is számítanak. Ezeket a közösségeket azonban a közös italozás vagy drogozás tartja egyben.

Van kiút?

Szülőként ezek a kilátások nem tűnnek túl fényesnek. Azonban a jó híreket a végére hagytam. Az ADHD-s gyerekeknek rengeteg jó tulajdonságuk is van. Kiemelkedően kreatívak, általában nagyon gyorsan gondolkodnak (a látszólagos lassúság is sokszor abból adódik, hogy mire kimond valamit, 15 másik dolgot már végiggondolt és a mondat közepére ő már több mondattal odébb tartana gondolkodásban), némelyek kifejezetten vezéregyéniségek. Belőlük lesznek a feltalálók, a legjobb cégvezetők, és nagyon sok területen lehetnek kiemelkedően sikeresek.

Ha sikerül szülőként mellette állnunk, az önbizalmát megmentenünk, a gyerekünk nem menthetetlen.
Ha szükséges, adjunk neki Ritalint, de ne csak a gyógyszer legyen a menedék. A Ritalin csak arra való, hogy alkalmassá tegyen egy gyereket a fejlesztésre.

És ha te vagy az érintett? Ami a szülőknek jó hír, neked is az! Keresd meg a tehetséged, mert van! Ha kell, keress egy pszichológust, aki segít neked feldolgozni a kudarcaid, és erősíti az önbizalmad. Számodra mindenféle tudatmódosító szer, legyen legális, vagy illegális kiemelten veszélyes, orvosi javaslat nélkül ne élj velük! De ha már a szenvedélybetegség rabságában vagy, még akkor sem késő. Keress segítséget! Sok munkád lesz vele, de épp az, ami olyan nehézzé teszi az életed, és kitaszít a társadalomból, az lehet a sikered titka is, ami kiemel onnan. Drukkolok neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..