A 7 leggyakoribb tévhit az alkoholistákról

1. Az alkoholisták alacsony iskolai végzettségűek és buták

Ha meghalljuk azt a szót, hogy alkoholista, egyből a kabaréjelenetek munkásruhás-svájcisapkás enyhén hülye figurája jut az eszünkbe. Nos, lehet egy alkoholista ilyen is.

De nagyon sok alkoholista egyetemet végzett, felelősségteljes beosztásban van, orvosok, ügyvédek, pénzügyi szakemberek, politikusok.

A diploma nem véd meg az alkoholizmustól.

2. Az alkoholisták mind szegények

Az alkoholizmus sokba kerül, és az alkoholistákat kiveti magából a társadalom is. Egy idő után nem tudják már elvégezni a munkájukat, jobban ki vannak téve a munkanélküliségnek, a hajléktalanságnak és úgy általában a szegénységnek.

De egy topmenedzser például (és itt mondhattam volna más foglalkozásokat is) nagyon sokáig titokban tudja tartani az alkoholizmusát. A munkáját elvégzik a beosztottak, és igazából mindenki azon igyekszik, hogy elrejtse az állapotot. A munkáltatónak is kínos. Évekig, olykor évtizedekig el lehet lavírozni egy közepes állapotban levő alkoholistának így, akár kifejezetten jó anyagi körülmények között.

Sajnos a pénz sem óv meg az alkoholizmustól.

3. Az alkoholisták mocskosak és az árokban fekszenek

Én is láttam már alkoholistát összeszarva, összehányva az árokban feküdni. Az, aki ilyen mélyre süllyed, nagyon feltűnő, de óriási tévedés azt hinni, hogy amíg valaki nem ilyen, nem is alkoholista. (Sőt, még az sem feltétlen igaz, hogy aki részegen az árokban fekszik, az biztosan alkoholista)

Nagyon sok alkoholfüggő kínosan ügyel mind a saját, mind a környezete tisztaságára, mert ezzel is azt próbálja bebizonyítani magának és másoknak, hogy nincsen baj. És ez nagyon sokáig működik is. Persze ahogy a függőség egyre jobban elhatalmasodik, egyre kevésbé lesz képes a tökéletes tisztaságra, de nem a mocsokkal kezdődik a baj, és a tisztaság sem véd meg az alkoholizmustól

4. Az alkoholisták agresszívek

Igen, én is olvasok néha híreket. Tudom, részegen felgyújtotta, leszúrta, megverte, megerőszakolta. Tele van vele a sajtó. Sok családban pedig napi tapasztalat, hogy ha apa részeg, a gyerekeknek és anyának el kell bújni, már ha nem akarnak kék foltokat. Az alkohol valóban felerősíti az agresszív hajlamot. Ráadásul, ha kellő ideig öblögeti valaki alkoholban az agysejtjeit, egészen meg tud bomlani az agya.

De sok olyan alkoholista is van, aki úgymond a légynek sem árt. Részegen legfeljebb bambul maga elé, és birkamód hallgatja, ahogy szidják. Vagy csak lefekszik és elalszik. Esetleg ebben az állapotában éppen szeretetrohamot kap, és mindenkit ölelget, puszilgat. Nos, ettől nem lesz kevésbé alkoholista.

5. Az alkoholisták lusták és nem akarnak dolgozni

Ahogy az alkoholizmus súlyosbodik, az alkoholista egyre kevesebb munkát képes elvégezni, egyre kisebb hatásfokkal. Ráadásul egyre több időt és energiát vesz igénybe a szervezet ellátása a megfelelő alkoholmennyiséggel. Sok esetben társul az alkoholizmus mellé egyéb fizikai vagy pszichés betegség, ami újabb nehézséget jelent. Ezek az emberek nem feltétlenül lennének lusták, de dolgozni – akár munkahelyen, akár otthon – képtelenek.

De azok között, akiknek nem ilyen súlyos az állapota, számos kifejezetten szorgalmas embert találunk. Sokan közülük azért kezdtek inni, mert az alkohol jó serkentőszernek bizonyult a számukra és kis mennyiségben fokozta a munkabírásukat. Aztán a felpörgetett munkanap után némi alkohol segítségével könnyebb az alvás.

És persze az alkoholisták között – ugyanúgy, mint a nem alkoholisták között – van néhány ember, aki valóban alapvetően lusta, és nem akar dolgozni, de a szorgalom is kevés ahhoz, hogy megóvjon az alkoholizmustól.

6. Az alkoholisták akaratgyengék

Sokan gondolják egyszerűen akaratgyengeségnek azt, ha valaki nem tud leszokni az alkoholról. Ez ennél bonyolultabb. Nagyon sok alkoholistáról derül ki a kijózanodása után, hogy alapvetően egy erős akaratú, határozott, büszke ember.

Talán az elején még elég lehetett volna az akarat, de a függőség előrehaladásával az alkohol veszi át az irányítást a test, a lélek és az akarat felett is. Az alkoholizmus nagyon alattomos tud lenni, mire észreveszed, hogy baj van, addigra pusztán az akarat kevés.

Arról nem is beszélve, hogy aki pusztán akaraterőből, orvosi segítség nélkül áll neki a leszokásnak, azon kívül, hogy az esélye igen kicsi a sikerre még az életét is veszélybe sodorja. Ugye hallottál már a delírium tremensről?

7. Az alkoholisták mindig részegek

A részegség és az alkoholizmus nem összecserélhető fogalmak. Aki részeg, az nem biztos, hogy alkoholista, és aki alkoholista, nem biztos, hogy részeg.

Persze van, aki minden nap ájulásig issza magát, de ugyanúgy alkoholista a „szintivó” is. Neki ahhoz, hogy ne remegjen a keze, „működni tudjon”, képes legyen például a munkavégzésre, szüksége van egy bizonyos alkoholszintre. Minden nap iszik, napközben általában többször utántölt, viszont nagyon ritkán látod valóban részegnek.

De az is alkoholista, aki rendszeres időközönként húz bele az ivásba – minden hétvégén, vagy minden hónapban egy hétre, vagy akár háromhavonként, noha ő sem állandóan részeg.

Az alkoholizmus sokféleképpen nyilvánulhat meg.

+ 1 Minden alkoholista egyforma?

Minden alkoholistát összeköt egyvalami: a függőség. A függőségükben egyeznek és nagyon sok megnyilvánulásuk – azok, amelyek ebből fakadnak – egyezik. A diplomás és a segédmunkás is bagatellizálni igyekszik a problémát, tagad és kifogást keres, hazudik a piáért, stb.

De az alkoholisták mégsem egyformák. Szőkék és barnák, okosak és buták, szépek és csúnyák. Emberek, akiknek különböző jó és rossz tulajdonságaik vannak. Ebből az is következik, hogy nincs az a jó természet, társadalmi vagy anyagi helyzet, ami megóvna valakit az alkoholizmustól.

Azért van, ami biztosan megment ettől: ha azonnal szembenézel a problémákkal, nem elfedni, hanem megoldani próbálod őket, és rövid időre sem menekülsz előlük kábulatba.

 

Ha pedig már bajban vagy, kérj segítséget! Minél hamarabb megteszed, annál jobb esélyeid vannak a teljes életre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .